Ορθοδοντική για παιδιά

Η ορθοδοντική για παιδιά απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-8 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ομοσπονδία Ορθοδοντικών και όλη την υπάρχουσα βιβλιογραφία, η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον ορθοδοντικό θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 7 ετών με μια πανοραμική ακτινογραφία.

Σ’αυτή την επίσκεψη ο ειδικός ορθοδοντικός θα εκτιμήσει αν υπάρχουν ανωμαλίες στην σύγκλειση  , να ταυτοποιηθούν (οδοντικής η σκελετικής αιτιολογίας) και τελικά να αξιολογηθεί η αναγκαιότητα ή μη μιας πρώτης φάσης ορθοδοντικής καθοδήγησης της ανάπτυξης με σκοπό την βελτίωση.

Συνήθως, στην ηλικία αυτή αντιμετωπίζονται σκελετικές ανωμαλίες (π.χ  προγναθισμός , σταυροειδής σύγκλειση) και άλλα . Η έγκαιρη αυτή ορθοδοντική παρέμβαση επιλύει εύκολα και γρήγορα σκελετικά προβλήματα που στην εφηβική ηλικία θα αντιμετωπίζονταν με τελείως διαφορετικό και πιο δύσκολο τρόπο . Επίσης δημιουργεί χώρο στα δύο οδοντικά τόξα , ώστε να διευκολυνθεί η ανατολή των μονίμων δοντιών .

Στη πρώτη της ορθοδοντικής θεραπείας χρησιμοποιούνται κινητοί μηχανισμοί (π. χ Νάρθηκες τύπου Hawley , εξωστοματικά τόξα κλπ), ακίνητοι μηχανισμοί(π.χ μηχάνισμοί διάνοιξης της υπερώας) και σχεδόν ποτέ σιδεράκια. Η διάρκεια αυτής της θεραπείας είναι συνήθως  ένα έτος.